Door Wijkpanel op maandag 1 juli 2024

Woning verhuren?

2024-07-08 10:59:13

Per 1 juli 2024 treedt de Huisvestingverordening Gemeente Leeuwarden in werking Met deze huisvestingsverordening wil de gemeente de beschikbaarheid van betaalbare koopwoningen vergroten. De verordening heeft onder meer tot doel opkoopbescherming te bieden voor koopwoningen met een WOZ-waarde tot € 260.000,- in de volgende Leeuwarder wijken: Binnenstad, Bilgaard & Havankpark, Potmargezone, Westeinde, Vrijheidswijk, Vossepark & Helicon, Heechterp & Schieringen, Dokkumer Ie e.o., Goutum, Oud-Oost, Sonneborgh e.o., Nijlân & De Zwette.
 

Nieuwe eigenaren van deze koopwoningen kunnen vanaf 1 juli alleen nog onder strenge voorwaarden een vergunning van de gemeente krijgen om de woning te verhuren. Deze vergunning geldt de eerste vier jaar na aankoop. Verhuren kan alleen met een verleende verhuurvergunning of ontheffing van de opkoopbescherming welkezijn aan te vragen via de website van de gemeente.
De opkoopbescherming geldt niet als de woning vóór de startdatum van de nieuwe huisvestingsverordening al in eigendom was. Dit betekent dat de woning zonder vergunning mag worden verhuurd als de eigenaar voor 1 juli 2024 als zodanig stond ingeschreven.
Met een nieuwe huisvestingsverordening wil de gemeente de beschikbaarheid van betaalbare koopwoningen in bovengenoemde Leeuwarder wijken vergroten. Deze woningen kunnen in ieder geval niet meer zomaar worden opgekocht voor de verhuur.

Meer weten?
Meer informatie over de Huisvestingsverordening Gemeente Leeuwarden, het werkingsgebied en de verhuurvergunning en ontheffing opkoopbescherming is te vinden op de website van de gemeente www.leeuwarden.nl, zoekterm 'Mag ik mijn huis verhuren?'.


Naar overzicht